XHTML5.NL

Oorlogsverklaring

Bedankt dat je geen Internet Explorer gebruikt! Deze oorlogsverklaring is niet op jou van toepassing.

Internet Explorer is zonder twijfel de pest van het Internet. Vergeleken met zijn concurrenten heeft het een zeer groot marktaandeel. Vergeleken met zijn concurrenten heeft het tevens een zeer slechte ondersteuning van webstandaarden. De combinatie hiervan zorgt dat deze browser de ontwikkeling van het Internet ernstig vertraagt: als je website niet werkt in Internet Explorer, ben je namelijk meteen het merendeel van je bezoekers kwijt.

De factor die alles verergert: als er een keer een nieuwe versie van Internet Explorer verschijnt, waarin de ondersteuning van webstandaarden weer licht verbeterd is, installeren mensen deze vaak zeer traag. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds gebruikers van Internet Explorer 6. Het zou enorm veel extra werk kosten om deze website goed te laten werken in deze browser uit 2001. Deze website biedt daarom helemaal geen ondersteuning voor Internet Explorer 6.

Daarna kwam er versie 7. Deze was beter dan versie 6, maar zakte nog steeds voor de Acid2-test. Hierdoor was extra werk nodig om deze website met de beperkte CSS-ondersteuning van Internet Explorer 7 te laten werken.

Maar updaten naar versie 8 is niet genoeg: ook deze versie van Internet Explorer biedt nog geen ondersteuning voor SVG. Deze webstandaard is bedoeld voor het publiceren van vectoriële afbeeldingen. Elke browser ondersteunt deze techniek al lang, behalve natuurlijk die ene van Microsoft. Op deze website wordt dit gebruikt om grafieken te tekenen. Daarom zijn de grafieken van de marktaandelen van webbrowsers niet voor versie 6, 7 en 8 van Internet Explorer beschikbaar. Internet Explorer 9 heeft om een of andere reden moeite om SVG-afbeeldingen te herschalen.

Tevens ondersteunde Internet Explorer tot en met versie 8 XHTML, opnieuw in tegenstelling tot alle andere browsers. Speciaal voor deze ene browser moet deze website behalve als XHTML ook als HTML leverbaar zijn. Bovendien werden nieuwe elementen uit HTML5 niet goed verwerkt in de documentstructuur. Dit levert mij uiteraard extra werk op.

Het bovenstaande is slechts een fractie van de redenen waarom je je moet schamen als je Internet Explorer gebruikt, zeker als je versie 9 nog niet hebt binnengehaald.

Gelukkig zijn er eenvoudige, gratis oplossingen voor deze schaamte. Kies er hieronder één:

Mochten deze alternatieve browsers echt niet bij je passen, dan kun je ook updaten naar Internet Explorer 9 of 8. Dit is ook mogelijk via Windows Update. Internet Explorer 9 is niet beschikbaar voor Windows XP.